Klassisk Västerbottensostspaj med en twist

Västerbottensostpaj Pillivuyt bakalite.se 1

Snart säsong för kräftor och ett klassiskt tillbehör på skivan är Västerbottensostspajen.

Går självklart lika bra vilken dag som helst såväl som kräftskivans huvudrätt för dem som föredrar vegetariskt.

Här har jag hettat upp den med lite chili, det mesta finhackat så att det finns chili i varje tugga.

Om du vill ha en mildare paj kan du halvera mängden Västerbottensost och fylla på med exempelvis Hushållsost.

Skippa chilin om du vill ha en mer klassisk variant.

Pajformen jag använder är Ø 27.5cm och kommer från Pillivuyt, tårtspaden i nysilver kommer från serien Gammal Fransk från Gense.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten

Fyllning:
300 g Västerbottensost®
3 st ägg
2 dl vispgrädde
1-2 st chili
1 tsk salt

Instruktioner:

Pajdeg:
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Mixa smör och mjöl till ett smul. Använd en gaffel om du inte har en mixer. Tillsätt kallt vatten och mixa tills du har en fast deg.

3. Tryck ut degen jämnt i en pajform, 25-28 cm, och nagga botten med en gaffel.

4. Förgrädda i mitten av ugnen i 8 minuter.

Fyllning:
5. Riv osten grovt.

6. Skiva eller finhacka chilin.

7. Vispa samman ägg, grädde och salt.

8. Strö osten i pajskalet och toppa med chili. Häll över äggstanningen.

9. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills pajen stannat.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar