Vegetarisk pasta

IMG_5335

4 pers

35 min

Ingredienser:

  • 400 g pasta
  • 6 st blast från grönkål
  • 1 st gul lök
  • 15 st körsbärstomater
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1 kruka salvia
  • Salt
  • Peppar

Fattigmansparmesan:

  • Överblivet bröd
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja

Gör så här:

Fattigmansparmesan

Sätt ugnen på ca 170 grader. Bryt sönder brödet i mindre bitar och lägg det på en ugnsfast form. Mixa vitlök med oljan och häll den över brödet. Kör i ugnen tills brödet är helt tort och krispigt samt fått färg. Hacka eller mixa brödet till mindre bitar.

Pastan

Börja med att upp välsaltat vatten och lägg ner pastan. Låt koka tills det återstår ca 2 minuter av att pastan är klar. Häll av vattnet men spara 3 dl av pastavattnet.

Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Skär vitlöken i tunna skivor eller med hjälp av en mandolin. Lägg i vitlöken i oljan och fritera den försiktigt till den är gyllenbrun. Ha även i bladen från salvian och låt den friteras. Ta upp vitlöken samt salvian  och låt den rinna av på hushållspapper. Nu har du en jättegod smaksatt salvia och vitlöksolja kvar i pannan.

Hacka den gula löken fint och lägg den i stekpannan. Stek löken på medelhög värme tills den mjuknat något. Bryt eller skär ner grönkålen i mindre bitar och lägg den i stekpannan. Ha i pastan och ca 2 dl av pastavattnet. Låt pastan koka klart i stekpannan. Skär ner tomaterna och tillsätt dem i pastan. Ha i creme fraichen och eventuellt lite med av pasta vattnet. Kom ihåg att röra hela tiden så att pastavattnet och creme fraichen binder samman. Smaka av med salt och peppar, servera genom att toppa med den friterade vitlöken, salvian samt fattigmansparmesanen.

Hej Gotland

Lämna en kommentar