Vegetariska kroppkakor med brynt smör, päron och ljummen kålsallad

kroppkakor_86B0162

4 portioner

75 minuter

Ingredienser:

  • 10 mjöliga potatisar  
  • 1 ägg 
  • 3 dl vetemjöl
  • salt

Fyllning

  • 1 dl hackad svartkål
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl hackade kantareller
  • salt
  • peppar
  • riven muskot

Brynt smörsås

  • 2 päron
  • 100 g smör
  • salt 
  • peppar

Varm kålsallad

  • 8 blad svartkål
  • 1 dl hackade kantareller
  • smör till stekning
  • salt
  • nymalen peppar

Till servering

  • 1 dl rostade, hackade hasselnötter

Gör så här:

Skala och koka potatisen i väl saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna i en bunke. Det är viktigt att vattnet ångar bort så mycket som möjligt, annars blir degen till kroppkakorna vattning och svår att arbeta med. 

Bryn svartkål, svamp och schalottenlök i torr stekpanna. Tillsätt inte smör eller annat fett – då kommer du att få svårt att tillsluta kroppkakorna sedan. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Mosa potatisen med en gaffel eller med händerna. Tillsätt ägget, hälften av mjölet och salt och knåda till en deg. Tillsätt vetemjöl tills degen inte längre klibbar och lätt kan formas. 

Forma degen till små runda bollar. Tryck till bollen med tummen så att du får plats att fylla den. Fyll sedan kroppkakan med kål och svamphack och stäng försiktigt.

Koka upp vatten i en större kastrull. Sänk värmen så att det sjuder och lägg i kroppkakorna. När kroppkakorna flyter upp till ytan ska de ligga ytterligare ca 5 minuter i vattnet. 

Ta upp kroppkakorna och låt dem ånga av. Bryn dem runt om i en stekpanna precis innan servering. 

Brynt smörsås

Skala och tärna päronen i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna under omrörning tills det slutat bubbla. Fortsätt röra tills smöret fått en gyllene färg och en doft av karamell. Tillsätt päronen, salt och peppar. När päronen är varma är såsen klar.

Kålsallad

Stek kålen och svampen snabbt i en stekpanna tills den fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.

Servera kroppkakorna på en bädd av kål och svamp. Ös smörsåsen och päronen över kroppkakorna och avsluta med rostade hasselnötter.  

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar