Wallenbergare

4st Wallenbergare:
500g Kalvfärs
12g salt (1 1/2 tsk)
3st äggulor
iskall 3dl vispgrädde ( inte frusen)
1/2tsk vitpeppar eller epirich
ca 1dl panko/ ströbröd
smör till stekning

Potatismos:
1kg potatis, mjölig
200g smör
2dl mjölk
1dl grädde
salt
Rårörda lingon: ( Blanda ) 3dl frysta lingon 1dl socker

Brynt smör: 200g smör

Tillbehör: kokta ärtor ( ett måste! )

 

maxresdefault (3)

Gör så här:

Koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten.Värm smöret, mjölken och grädden tills varm ( i mikron ). sila av vattnet från potatisen, och gå i med den varma mosvätskan, blanda allt med elvisp till ett perfekt mammamos! smaka av med lite saltilinen! Wallenbergare: i en matberedare, gå i med färsen, äggulorna, vitpepparn och saltet, mixa 30 sek, skrapa ner från kanterna med slickepot och sätt matberedaren igen, mata sen i den iskalla grädden i en tunn stråle till du har en härlig smet. blöta fingrarna med vatten och forma sen 4st biffar. ställ i kylen och låt vila minst 10 min. Panera sen färsbiffarna med Panko och stek på medel värme i rikligt med olja i ca 5-6min på vardera sida, när du väl vänder så går du i med en smöret. innertemperaturen du är uteefter är mellan 65°-70°c. Koka ärtorna och bryn smöret, Är lingonen fortfarande lite småfrusna när det är dags att äta så plinga dom lite snabbt i mikron* Servera och njut!

Lämna en kommentar